Szia!

Ez egy gombamód növekvő kislány naplója, amelyben kalandjairól és egy vidám-különös világra való rácsodálkozásáról mesél neked.

Hozzám szóltak

  • olahtamas-: Jó volt olvasni felőletek! Izgalmas lehet ez a KOLBÁSZ, hogy tanulni lehet belőle :) (2020.05.01. 20:23) Hómofisz
  • fűzfavirág: Nagyon várom a nyári beszámolót, és küldtem mailt! (2019.09.13. 23:13) A mesélő nyuszi
  • fűzfavirág: Boldog karácsonyt, küldtem mailt :) (2018.12.21. 20:13) Az igazi Mikulás
  • fűzfavirág: Gyönyörűek a koszorúk! Boldog karácsonyt az egész családnak :) (2018.12.18. 19:53) Az igazi Mikulás
  • olahtamas-: Tényleg gombamód növekedés esetének fennforgása van :) Ez a felvételizés már teljesen ... (2018.12.17. 10:44) Az igazi Mikulás
  • olahtamas-: Csak jó lehet, egy olyan nyaralás, amiben van grillkolbász is :) (2018.08.31. 11:12) Az évszázad nyaralása
  • Tündérke21: Nagyon tetszett a beszámoló, nem csodálom, hogy ez volt az évszázad nyaralása! ♥♥♥ (2018.08.30. 20:51) Az évszázad nyaralása
  • olahtamas-: BUÉK ! Jó hosszú volt a csendkirály :) (2018.07.09. 07:05) Tíz, tíz, tiszta víz
  • Utolsó 20

Az időgépem

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A világ a falon túl

Tiszta a levegő?

Budapest légszennyezettsége

Van itt még valaki?

Már nagyon várom

Ebből mazsolázhatsz

Az életem filmje

Tapasztalatok nem evő gyerekkel

2015.02.11. 17:21 - Jankapanka

Címkék: evés evészavar hozzátáplálás kisbaba táplálkozása

 

Most átadom a szót anyukámnak. A megoldást ő sem tudja, de nagyon szeretne segíteni. Andinak és mindenkinek, aki nem evő gyerekkel küszködik. A kórházas és egyéb tapasztalatok alapján többen vannak, mint gondolnánk.

 

Nyávogi

 

------------------------------------------------

 

Szóval:

 

  1. Nem szabad feladni, rakni kell bele a kaját, amennyit csak lehet. Ez persze messze elmarad az orvosok és a védőnő által mondott minimumtól, és azt is kihányja, a súlya pedig nem nő, és minden igyekezet kilátástalannak tűnik, az ember romokban van a kialvatlanságtól meg a folyamatos kudarctól, de akkor is ki kell tartani. Másik opció egyébként sincs.

 

Én valami olyasmit mondogattam végig magamban – bár nem úgy tűnt, hogy van realitása –, hogy ez úgyis el fog múlni, és aztán jobb lesz. És tényleg jobb lett.

 

  1. Ki kell próbálni többféle tápszert, hátha valamelyik egy egész picit jobban ízlik neki. Csodát várni nem szabad, mi az ilyen egész picikből élünk.

 

(Természetesen az anyatej lenne a legideálisabb, de Szuszu pl. utálta, hiába fejtem nyolc hónapos koráig.)

A cumisüveg gumiját nyomogatva a szájába lehet pumpálni a tejet (ehhez szelepes cumi kell, nehogy félrenyeljen). Szuszunak eleinte a torkát kellett simogatni, hogy lenyelje.

 

  1. Fárasztó, de érdemes mindent felírni: mikor, mit, mennyit evett, mikor hányt, hányszor kakilt, mennyi volt a súlya. Hátha kiderül valami összefüggés. (És például ha gyanús, hogy valamilyen ételérzékenysége lehet, így könnyebben észrevesszük.)

 

  1. Minél több információt begyűjteni hasonló cipőben járó szülőktől. Nekünk többet segítettek, mint az összes orvos és szakember.

 

Hasznos értesülések:

-- A Humana Baby Fit egy aránylag finom ízű tápszer (banános).

-- A Fantomalt por magas energiatartalmú, lényegében ízetlen por, amit bármibe bele lehet keverni. (A tápszer energiatartalmát pl. kb. harmadával emeli, szóval ha megiszik 300 ml-t, az nagyjából úgy számít, mintha 400-at ivott volna.)

-- Az Infatrini (nagyobbaknak NutriniDrink) magas energiatartalmú tápszer (ebbe is bele lehet tenni még külön a Fantomaltot is). Hátránya, hogy elég drága, az Infatriniből pl. még receptre felírva is két-háromezer forint tizenkétszer két deci. (De van az az elkeseredettség, amikor nem számít.)

 

  1. Nem evő gyereket már négy hónaposan szabad elkezdeni hozzátáplálni, hátha kanállal könnyebben elfogadja, mint cumiból (nálunk így volt). Ha minden jól megy, kanállal nagyobb mennyiséget lehet egyszerre a szájába ügyeskedni, mint hogyha cumiból nyammogna.

 

Itt is érdemes többféle dolgot kipróbálni, remélve, hogy valami ízlik neki. A kisbabák általában az édes ízeket kedvelik jobban, így gyümölcsös ételek előnyben. A következőkre kell vigyázni:

 

-- Életkorának megfelelő legyen. A bébiételes üvegen, tejpépes dobozon rajta van a korhatáros karika (=hány hónapos kortól adható), a gyümölcsöket-zöldségeket pedig meg lehet nézni a hozzátáplálási táblázatokban.

 

-- Magas kalóriatartalma legyen!!! Az anyatejben (és a tápban) kb. 64 kalória van 100 ml-enként, így nem ajánlott olyasmit adni, amiben ennél kevesebb van (hiszen elég nagy öngól, ha belelapátolunk 100 grammot, de energiaértékben csak pl. 80 gramm tápnak felel meg). Főleg a zöldségek problémásak ebből a szempontból, nemhiába a fogyókúrázók is ezt eszik. A bébiételeken rajta van az energiatartalom, a házi főzőcskénél pedig meg lehet nézni a kalóriatáblázatot, de vigyázat, ha hígítjuk vízzel (pl. a saját főzőlevével), akkor a vizet is bele kell számolni! (Vagyis hiába eszik meg 100 gramm krumplipürét, ha abban csak 60 gramm krumpli van.)

 

-- Előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségben érzékeny valamire, még akkor is, ha nem kifejezetten ételallergiás. Gyakori problémaforrások:

(Nem azt jelenti, hogy ezeket nem szabad adni, hiszen ezek a babaételek alapösszetevői, hanem figyelni kell a székletet, súlygyarapodást, és ha valami gyanússá válik, vissza kell keresni az etetési naplóból, és megállapítani, hogy mi nem felelt meg neki.)

- Fruktóz: egyes gyümölcsökben több, másokban kevesebb van, érzékenyeknél hasmenést okozhat. (Az almában pl. sok van, pedig minden kisbaba azt eszi elsőnek.)

- Tejcukor: lehet, hogy egyébként nem tejérzékeny, de a tápszer + tejpép + joghurtos étel együtt már fölül van a toleranciaküszöbén.

- Glutén: folyton változik a paradigma, hogy mikortól kaphat egy kisbaba lisztes ételt. Ha bírja, akkor érdemes már hamar, mert sok benne a kalória, de nagyon kell figyelni, nem okoz-e tüneteket.

 

  1. Viccessé, érdekessé tenni az étkezéseket, hogy ne kínlódás legyen (nekünk úgyis az, de ezt neki nem kell tudni). Ha a cumiztatást már utálja, a kanállal evés jó alkalom lehet, hogy tiszta lapot nyissunk. Lelkesedjünk, hogy „hű, most eszünk”, lobogtassuk a partedlit, énekeljünk-mondókázzunk, etessünk plüssállatkákat a kisbabával felváltva, mutogassunk mesekönyvet, nagyobb gyerek bábozzon. Kapjon távirányítót, mobiltelefont és egyéb nemszabad dolgokat, amiket matathat. (Tegnap például egy kalózhajó kormánykerekére tekergettünk madzagot.)

 

Nekem estére már sokszor fáj a szám, annyit énekeltem meg meséltem, de a legnagyobb eredményünknek tartom, hogy az eredetileg evésutáló gyerek lelkesen rohan a bébiételes üveg láttán, és tömködi a saját nyakába a partedlit, mert tudja, hogy most jön a mesekönyv.

 

  1. Példát mutatni. Már a legelejétől odaültetni magunkhoz, ha eszünk, hadd lássa, hogy az evés hozzátartozik a mindennapokhoz. Persze nem úgy értem, hogy okvetlenül unatkozza végig az etetőszékben, amíg mi ebédelünk, de fel lehet kelteni az érdeklődését. Pl. le szoktam ülni a padlóra a szendvicsemmel, szembeültetem Szuszut a térdemre, és mondogatom, hogy hmm, de finom kenyeret eszem, ez itt a szalámi, akár meg is lehet fogdosni egy picit.

 

(Ezzel elértük, hogy kb. másfél éves korára elkezdte lopkodni a kenyeremet, aztán tüntetett, hogy adjak neki, és önként megette a darabkákat egy tálkából. Mondhatnánk, innentől a probléma kipipálva. Sajnos, most le kellett állni vele, mert lehet, hogy gluténérzékeny.)

 

Lehet neki adni ennivalót játszani, pl. negyedbe vágott almát. Nem evőnél nem érvényes a szabály, hogy étellel nem játszunk, hadd szokja csak az illatát, ízét. De vigyázni kell, nehogy leharapjon belőle egy nagyobb darabkát, amitől megfulladhat, szóval ez szoros szülői felügyeletet igényel.

 

  1. Barátnőm tanácsa: sportolni, mozogni kell minél többet! Az ő kislánya akkortól eszik rendesebben, amikor elkezdett úszni járni (heti több órát). De Szuszu súlya is tavaly nyáron indult meg valamelyest, amikor egész nap levegőn volt, és tanulgatott önállóan járni.

 

+1 tipp: Kapaszkodjunk bele a jó dolgokba. A sok küszködés között úgy elvész az a kevés pozitív dolog, ami történik, hogy szinte nem is érzékeljük. Én elkezdtem egy külön kis füzetbe felírni mindent, ami jó volt; kis dolgokat is, nemcsak azt, hogy átfordult vagy megtanult mászni, de olyasmit is, hogy mosolyogva ébredt, vagy hogy milyen szép hosszú szempillája van. Úgy érzem, ez is segített. (De persze lehet facebookolni, fotókönyvet csinálni, kinek mi esik jól – csak jól essen végre. Ne már annyi maradjon meg a babakoráról, hogy micsoda szívás volt...)

 

No, hát ennyi. Köszönöm a lehetőséget.

 

(Szia, Ildi!!! Sokat emlegetünk mostanában, mert a Gabikától kapott mesekönyveket most Szuszu lapozgatja, és ő főzőcskézik a babakonyhában.)

 

(És ha már szóhoz jutottam: Kata, szeretettel várunk egyesben vagy többesben, hétvégén vagy akár hétköznap. Mostani paramétereink: Szuszu délután 3 és 5 között szokott aludni, az esti takarodó műsor 7 körül kezdődik, kedden és péntek-szombaton egy kicsit lazább a másnapi későbbi kelés miatt. De idő kérdése, és jövök a topikra!)

 

V.D.

 

---------------------------------------------------------

 

Anyu, nem igaz, hogy nem bírsz leszállni a témáról!

 

Szuszu

 nem_eszik_de_szep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jankapanka.blog.hu/api/trackback/id/tr687161989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katog 2015.02.11. 20:21:05

:)))
Mennék, mennék, talán majd sikerül is. :) (Tömörebbé vált most az élet, de ha végét nem is, az alagút kiszélesedését már látom. Pontosabban a táblák már előrejelzik...)
Addig még marad az olvasás meg a sűrű rátok gondolás.

olahtamas- 2015.02.12. 10:48:05

A kolbász az gluténmentes?
Mert akkor lassan ideje adagolni, és van belőle választék :)

jusztsemmondommeg 2015.02.12. 21:27:29

@olahtamas-: Én azt mondtam a menyemnek, hogy adjon szalonnát a gyereknek. Mondta, hogy nincs foga. Mondom erre is van megoldás, turmixolni kell a szalonnát. Abban nincs laktóz, stb :D

V.D.: én meg itt olvasok mindig, csak keveslem a mennyiséget :D Gabika meg már abban a korban van, hogy már nem szereti a Gabikázást, meg úgy egyáltalán nagyon kamasz

katog 2015.02.14. 17:00:52

@jusztsemmondommeg:
Még jó, hogy juszt se, esélyem nem volt rájönni, kinemvagy :)
A szalonna nem étel, a szalonna fűszer.


süti beállítások módosítása