Szia!

Ez egy gombamód növekvő kislány naplója, amelyben kalandjairól és egy vidám-különös világra való rácsodálkozásáról mesél neked.

Hozzám szóltak

  • olahtamas-: Jó volt olvasni felőletek! Izgalmas lehet ez a KOLBÁSZ, hogy tanulni lehet belőle :) (2020.05.01. 20:23) Hómofisz
  • fűzfavirág: Nagyon várom a nyári beszámolót, és küldtem mailt! (2019.09.13. 23:13) A mesélő nyuszi
  • fűzfavirág: Boldog karácsonyt, küldtem mailt :) (2018.12.21. 20:13) Az igazi Mikulás
  • fűzfavirág: Gyönyörűek a koszorúk! Boldog karácsonyt az egész családnak :) (2018.12.18. 19:53) Az igazi Mikulás
  • olahtamas-: Tényleg gombamód növekedés esetének fennforgása van :) Ez a felvételizés már teljesen ... (2018.12.17. 10:44) Az igazi Mikulás
  • olahtamas-: Csak jó lehet, egy olyan nyaralás, amiben van grillkolbász is :) (2018.08.31. 11:12) Az évszázad nyaralása
  • Tündérke21: Nagyon tetszett a beszámoló, nem csodálom, hogy ez volt az évszázad nyaralása! ♥♥♥ (2018.08.30. 20:51) Az évszázad nyaralása
  • olahtamas-: BUÉK ! Jó hosszú volt a csendkirály :) (2018.07.09. 07:05) Tíz, tíz, tiszta víz
  • Utolsó 20

Az időgépem

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A világ a falon túl

Tiszta a levegő?

Budapest légszennyezettsége

Van itt még valaki?

Már nagyon várom

Ebből mazsolázhatsz

Az életem filmje

A Rendszer

2010.06.20. 12:16 - Jankapanka

Címkék: alvás fejlődés

 

Szinte pontosan két éve és egy hónapja azért érkeztem a Föld nevű bolygóra, hogy információt gyűjtsek arról, amit úgy nevezünk: A Rendszer.

 

Ez a feladat eleinte kilátástalannak tűnt. Nem ismertem a helyiek nyelvét, szokásait. Valójában rengeteg, rengeteg információt szívtam magamba nap mint nap, reggeltől estig, de ezek mintha nem illeszkedtek volna egymáshoz, és nem látszottak összeállni értelmes egésszé.

 

Aztán tisztult a kép. Azon kaptam magam, hogy lassanként kezdek eligazodni. Elérkezett az ideje, hogy tematikusan, apránként megpróbáljak szabályokat leszűrni a tapasztalataimból.

 

Az egyik legelső szabály talán az volt, hogy: minden lefelé esik. Jó párszor teszteltem, többek között magamon is.

 

Az egyszerűség és tisztánlátás kedvéért bevezettem még egy segédszabályt is. Ez pedig így hangzik: a dolgokra csakis egyféle szabály érvényes. Ugyanis ha valami többféleképpen is lehetne, az összekuszálná és beláthatatlanná tenné A Rendszert. Rossz rágondolni, uhh!

 

A szüleim nem értik, mi ezzel a probléma. Könnyes szemmel, remegő szájjal visítok, ők meg csak mosolyognak. A kockák nem abba a vödörbe valók!!! Végre, végre felismertem, hogy hová valók a kockák, és akkor jönnek valakik, és egyszerűen felrúgják a szabályokat. Ez legalább annyira sokkoló hatással van rám, mintha azt látnám, hogy az elengedett kocka egyszer csak fölfelé esik.

 

Nem és nem fogják fel. Fordítva ültetnek bele a hintába. Azzal érvelnek, hogy a hinta csak egy darab deszka négy madzaggal a négy sarkán, és egyáltalán semmi különbség nincs a két oldala között. Már hogyne lenne?! Arccal a focipálya felé tettek rá legelőször, akkor arra kell ülni, és nem a csúszda felé. Vörös fejjel ordítok, mire értetlenül egymásra néznek, és mosolyognak.

 

Állandóan résen kell lennem. Azt mondják, hogy megyünk a boltba. Hurrá! Azután kihozzák a futókocsit. Úgy látszik, mégsem boltba megyünk, hanem futni. Nem baj, azt is szeretem, bár igazság szerint a boltra készültem lelkiekben. De hát belátom, hogy nem lehetnek mindig tekintettel az érzékenységemre. Na, erre kijön Apu a kék táskával meg a babakocsizárral. Kérdőn nézek rá, akkor most mégis boltba készül, vagy mi van? Azt mondja, megyünk a boltba, és bele akar ültetni a futókocsiba. Hát persze, hogy toporzékolni kezdek, és üvöltve elrohanok a kert végébe! A futókocsival futni kell! Boltba menni a lila, a kék, szóval a kockás kocsival szoktak!

 

Arra hivatkoznak, hogy azt már kinőttem. Hogy az a csecsemőkori fekvőkocsim, és már csak felhúzott lábbal tudok kuporogni benne. De ha egyszer azzal kell a boltba menni?! Végül aztán kénytelenek kihozni a régi, kockás mélykocsit, hogy mogorván és könnyben úszó szemekkel elindulhassak a boltba.

 

Az elmúlt néhány kánikulai nap alaposan feladta a leckét Anyunak. Azzal kezdődött, hogy nem akart betakarni alváshoz. Felültem, és követeltem a takarómat. „Bekarózol!!!” Hálózsák, takaró, így kell aludni. A hülye is tudja. Anyu szerint patakokban folyik a víz rólam, a kispárnámért sorban állnak a görények. Nem érdekel. Be kell karózni, és kész!

 

Ebben a kérdésben végül kompromisszumot kötöttünk. Anyu előállt egy másik takaróval. Kicsi és más színű, és egyáltalán nem hasonlít az eddigi takarómra, de az tagadhatatlan, hogy takaró. „Na, most bekarózlak” – közli Anyu, és rám biggyeszti az új takarót. Most már alhatok. Ő meg lélegzet-visszafojtva figyel a szobám üveges ajtaja mögül, azt hiszi, hogy nem látom. Félálomban egyet fordulok, a pici takaró ott marad az ágy sarkában, összegyűrve. Anyu megnyugodva távozik, és most már engem sem érdekel a kérdés, elvégre a takaró csak az elalváshoz kötelező.

 

De aztán tovább melegedett az idő, és Anyu úgy vélte, hogy a hálózsák is sok rám az ebéd utáni alvásnál. Mert szerinte kánikula van. Hát lehet, hogy az van, de nincsen semmiféle kivétel meg aleset, hogy „c pont: kánikulában ellenben elég a jószotojó”, aludni hálózsákban kell, és kész. Anyu rám adja a jószotojót (rugdalózó), megpróbál betenni a kiságyba, én meg hirtelen magas hangon és hadarva kezdek beszélni, ami a közelgő hisztiroham előszele.

 

Anyu kivesz, és megkérdezi, mi a baj. Hiszen szeretem a kiságyamat! Ott várnak a macik meg kutyusok, akik mindenféle rokoni kapcsolatban vannak egymással, és várják, hogy meséljek nekik. De hát a hálózsák! Hol a hálózsák?

 

Anyu erre elővesz egy furcsa jószotojót, legalábbis én elsőre annak nézem. Pont ugyanúgy néz ki, csak a lábamat ki lehet dugni belőle. Még sohasem volt rajtam. Elmagyarázza, hogy ez nem egy jószotojó, hanem egy pizsama. És a pizsamához nem kell hálózsák. Hitetlenkedem. Erre emlékeztet, hogy Peti is pizsamában aludt, amikor nálunk volt Mamával meg Katival, és egyáltalán nem volt hálózsákja! A nagyok pizsamában alszanak. És ahhoz nem kell hálózsák.

 

Hát jó. Végül is a pizsama, az tényleg nem jószotojó. Megnyugodva bekucorodom a kiságyamba, és megölelem a kutyusomat. Hiába érzem úgy, hogy jó ütemben haladok, ha egyszer A Rendszer rettenetesen bonyolult – azt hiszem, évekre lesz szükségem hozzá.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jankapanka.blog.hu/api/trackback/id/tr292095352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fűzfavirág 2010.06.22. 00:41:07

Istenem, régi emlékek... én annak idején a hasonlóan a Rendszert követelő lányomnak varrtam (mire nem képes a kezdő anya) egyréteg flanellből hálózsákot, alul kapcsokkal, és kánikulában abban aludt. Még az is sok volt, de a nyugalomért mindent.
Mostanra meg visszajött a pocsék idő, nincs gond a bekarózással... sajnos.

cserpizsuzsi 2010.06.25. 12:59:38

szia Panni! a holnapi találkozásra! most a Zalánt viszem a változatosság kedvéért, Matyit már megismerted, az ő rendszere a játékok körül forog, na de ez a Zalus, a fára mászásnál kezdődik és a judo bukfencnél zárul ám az ő rendszere, azért kibírható és igen helyes 7 éves (Anyukád anno már babának is lemeózta) ... puszi: Zsuzsi

mamcsi 2010.07.07. 18:09:06

Szia Dzsidzsi!
Jó, hogy irásba adtad a joszotojót, mert igy most már képes vagyok megjegyezni ezt a szakkifejezést is!


süti beállítások módosítása