Szia!

Ez egy gombamód növekvő kislány naplója, amelyben kalandjairól és egy vidám-különös világra való rácsodálkozásáról mesél neked.

Hozzám szóltak

  • olahtamas-: Jó volt olvasni felőletek! Izgalmas lehet ez a KOLBÁSZ, hogy tanulni lehet belőle :) (2020.05.01. 20:23) Hómofisz
  • fűzfavirág: Nagyon várom a nyári beszámolót, és küldtem mailt! (2019.09.13. 23:13) A mesélő nyuszi
  • fűzfavirág: Boldog karácsonyt, küldtem mailt :) (2018.12.21. 20:13) Az igazi Mikulás
  • fűzfavirág: Gyönyörűek a koszorúk! Boldog karácsonyt az egész családnak :) (2018.12.18. 19:53) Az igazi Mikulás
  • olahtamas-: Tényleg gombamód növekedés esetének fennforgása van :) Ez a felvételizés már teljesen ... (2018.12.17. 10:44) Az igazi Mikulás
  • olahtamas-: Csak jó lehet, egy olyan nyaralás, amiben van grillkolbász is :) (2018.08.31. 11:12) Az évszázad nyaralása
  • Tündérke21: Nagyon tetszett a beszámoló, nem csodálom, hogy ez volt az évszázad nyaralása! ♥♥♥ (2018.08.30. 20:51) Az évszázad nyaralása
  • olahtamas-: BUÉK ! Jó hosszú volt a csendkirály :) (2018.07.09. 07:05) Tíz, tíz, tiszta víz
  • Utolsó 20

Az időgépem

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A világ a falon túl

Tiszta a levegő?

Budapest légszennyezettsége

Van itt még valaki?

Már nagyon várom

Ebből mazsolázhatsz

Az életem filmje

Ballada a három sithről

2015.03.11. 17:05 - Jankapanka

Címkék: vers

 vers1.jpg

Anyu azt mondta, minden héten az írhat blogot, aki jobban viselkedett. Szóval a húgom megszívta.

De most úgyis róla akarok írni, mivel kitalálta élete első szóviccét. Persze ő nem tudja, hogy az szóvicc, egyelőre teljesen komolyan gondolta – ellentétben velem, aki újabban szándékosan kezdek vicceket kitalálni, úgy látszik, erre hat-hét évesen érik meg az ember. Legutóbb például azt mondtam, amikor a tesóm a piros rénszarvasos rugdalózójában virított (és virnyított): „Szuszu pont olyan, mint a tűzoltóautó: piros és szirénázik!” (Anyu azt felelte, inkább engem hallgat a rádiókabaré helyet, mert én egyre viccesebb vagyok, az meg pont fordítva.)

Ezzel lassan vége is részemről az öntudatlan aranyköpések időszakának, ideje lesz átadnom a stafétát a tesómnak. Igaz, hogy még csak ilyeneket bír mondani (például ha esés után panaszkodik): „Keze! Szuszu! Szecsétlen!!!”, de már közel jár a valódi, idézhető aforizma-gyártáshoz. (Tényleg, majd szóljatok, hogy a sajátjaimból írjam be ide a maradékot, amíg még számon lehet tartani, hogy melyik kitől származik.)

vers4.jpg

No, de nem erről akartam mesélni, hanem a húgom első szóviccéről. Még mindig a „Lepke, lepke” a kedvenc dalocskája, és valahányszor meglát valamit, ami lepkére hasonlít – azaz két szárnya van, vagy ha nem, akkor luk van a közepén, mint az ujjra húzható filclepkéknek –, azonnal beledugja az ujjacskáját, és röptetni kezdi: „Kekke, kekke…” (Vagy néha „kepke”, de többnyire győz a nosztalgia.)

Nos, mostanában folytatja is a sort valami „szászá”-szerűvel, és a lepke fejére mutogat. Meg néha a saját szájára. Azt hittük, talán egy másik dallal keveri össze, de Anyunak egyik este leesett a tantusz: Szuszu azt igyekszik elmutogatni, hogy „Lepke, lepke, szája tenyerembe…” – mármint, hogy „szállj a tenyerembe”.

vers2.jpg

Mondjuk nem csodálkozom, hogy a tesóm verselemzés terén ilyen kreatív, itthon továbbra is dúl a költészet. A szüleimből potyognak a kecskerímek, ha akarnának, se tudnának tenni ellene, és most már én is egyre gyakrabban csatlakozom. Igaz, hogy ők majomkodnak, én meg többnyire komolyan veszem (de azért nem mindig). Hogy a komolynál kezdjük, a napokban ezt találtam ki:

„Belemászott a hernyó
Az én szép tenyerembe,
Lett belőle báb,
Kirepült egy lepke.”

Anyukám szerint kezdetnek elég jó, legalábbis színvonalasabb, mint amit egyik-másik leporellóban gyerekvers címén árulnak.

vers3.jpg

És hogy e rövid magasirodalmi kitérő után visszakanyarodjunk a viccesebb témák felé (ha valakit nem fogott volna meg az én pozitív önértékeléssel átitatott, a természet nagyszerűségére öntudatlanul rácsodálkozó lírám, amit őszintén kétlek), az elmúlt héten például ezeket sikerült kiötlenünk egymás és a magunk szórakoztatására családi szinten:
(Az „Azt mondták, nem szabad/ Kisbaba elszaladt” sorpár tőlem származik, szerintem az a legjobb az egészben!)

Varró Dániel után szabadon:

„Lakott egy kisbaba Érden,
Nem játszott ülve, csak térden.
Nadrágja elkopott,
Egy nagy foltot kapott,
Nem tudta, hogy ez nem érdem.

Lakott egy kisbaba Miskolcon,
Megnézte, mi van a kispolcon.
Azt mondták: nem szabad!
Kisbaba elszaladt,
Kanapén pattogott virgoncon.

Lakott egy kisbaba Maglódon,
Porcicát evett a padlónkon.
Azt mondták: hadd egyen,
Sok benn a nyomelem –
Lehet, de én azért aggódom.”

(Vagy:
„Eladtuk másnap az Apródon.”)

Weöres Sándor után szabadon:

„Amikor paripám terhes,
Odanéz valahány hentes.”

Szóval így zajlik az élet nálunk továbbra is.

vers5.jpg

Tessék? Ja, hogy hol a ballada a három sithről, amit a címben ígértem? Á, azt csak azért írtam, hogy fiúk is olvassák a blogomat. (Persze Dani és Boldizsár már biztos iskolások, és nem olvasgatják óvodás kiscsajok blogjait, na mindegy.)

Oké, csak vicceltem, miért pont a három sithről szóló ballada maradna ki. Így hangzik, Anyukám értelmezésében:

„Egyik sith áll,
Másik rostál,
Harmadik követ vág, harmadik követ vág…”

A szüleim nevében is elnézést kérek mindenkitől.

Nyávogi

 frakk2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jankapanka.blog.hu/api/trackback/id/tr217257443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündérke21 2015.03.11. 20:39:02

Egyik sith áll... aúúú :))))

És köszönöm a frakkos fényképet, nagyon jó!! :D
Pláne, ahogy Szerénkét őrzi :)


süti beállítások módosítása