Szia!

Ez egy gombamód növekvő kislány naplója, amelyben kalandjairól és egy vidám-különös világra való rácsodálkozásáról mesél neked.

Hozzám szóltak

  • olahtamas-: Jó volt olvasni felőletek! Izgalmas lehet ez a KOLBÁSZ, hogy tanulni lehet belőle :) (2020.05.01. 20:23) Hómofisz
  • fűzfavirág: Nagyon várom a nyári beszámolót, és küldtem mailt! (2019.09.13. 23:13) A mesélő nyuszi
  • fűzfavirág: Boldog karácsonyt, küldtem mailt :) (2018.12.21. 20:13) Az igazi Mikulás
  • fűzfavirág: Gyönyörűek a koszorúk! Boldog karácsonyt az egész családnak :) (2018.12.18. 19:53) Az igazi Mikulás
  • olahtamas-: Tényleg gombamód növekedés esetének fennforgása van :) Ez a felvételizés már teljesen ... (2018.12.17. 10:44) Az igazi Mikulás
  • olahtamas-: Csak jó lehet, egy olyan nyaralás, amiben van grillkolbász is :) (2018.08.31. 11:12) Az évszázad nyaralása
  • Tündérke21: Nagyon tetszett a beszámoló, nem csodálom, hogy ez volt az évszázad nyaralása! ♥♥♥ (2018.08.30. 20:51) Az évszázad nyaralása
  • olahtamas-: BUÉK ! Jó hosszú volt a csendkirály :) (2018.07.09. 07:05) Tíz, tíz, tiszta víz
  • Utolsó 20

Az időgépem

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A világ a falon túl

Tiszta a levegő?

Budapest légszennyezettsége

Van itt még valaki?

Már nagyon várom

Ebből mazsolázhatsz

Az életem filmje

Miről álmodik a lány

2010.10.06. 09:39 - Jankapanka

Címkék: könyv alvás fogzás elalvás alvásproblémák

 

Mostanában olvasgatni szoktam elalvás előtt. Még valamikor nyár elején kaptam rá, a kétéves születésnapom után, amikor Gabikáék hoztak nekem egy csomó mesekönyvet. Voltak köztük kis, színes, kézre álló füzetkék, nagyon szívesen nézegettem őket, és egyszer azt kértem Anyutól az ebéd utáni alvásnál, hogy hadd vigyem magammal az egyiket a nyuszi meg a kisegér mellé. Ők is kíváncsiak a mesére…

 

Így aztán egy-két hétig ebéd után Piroska és a farkast olvastam a kiságyban az állataimnak. „Egy szép napon volt egy farkas, és azt mondta…” Kétféle Piroska és a farkasom is volt erre a célra, mind a kettő könnyen kézben tartható fekve is, ha már túl nehéznek találom a fejemet.

 

Később eszembe jutott, hogy más könyveket is vihetnék aludni, és egy ideig öt-hat alvós könyvet variáltunk. De aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen az összes könyvvel lehet aludni… Akár a kedvenceimmel is! És nemcsak ebéd után, hanem este is. (Anyut úgyis kiraktam a szobámból augusztus 20-án. Illetve felcseréltem a könyvekre.)

 

Ezzel együtt aztán jöttek a problémák is. A kedvenceim ugyanis általában jó nehezek, nem tudom őket fekve olvasni. Még jó, hogy nincs itt Anyu, aki rám szólna, hogy feküdjek már le… Néha eldőlök, ha már nagyon nehéz nyitva tartani a szememet, de ha nem alszom el azonnal, egy-két perc után felülök, és folytatom az olvasást. Előfordul persze, hogy erőt veszek magamon, becsukom a könyvet, ráfordulok a kispárnámra, és horpasztok. Gyakran azonban a könyvre dőlve találnak meg, arccal előreesve vagy a sarokban kuporogva. Ilyenkor kiszedik alólam az irodalmat, és betakargatnak.

 

Anyu nem gondolta, hogy majd egy kétévesre kell rászólnia, hogy hagyja abba az olvasást, és aludjon már. Azt hitte, ez a probléma csak jóval később jelentkezik.

 

Ezzel az esti elalvásom megint kezd átcsúszni tíz óráról tizenegy felé, órákig képes vagyok olvasgatni, hol magamban, hol a babáimat szóval tartva. Reggel nyolckor aztán, amikor ébresztgetnek, csak fekszem, mint aki ott sincs. Az ebéd utáni alvás még mindig délután kettőkor van, de azért megtörténik, hogy csak három körül alszom el. Ötkor ébresztenek, ezen általában rendkívül meg szoktam sértődni.

 

No, mindegy, továbbra is remekül alszom, és igen színeseket álmodom. Egy idő óta el is tudom mesélni őket.

 

Sokáig nem tudtam, mit jelent az, hogy „álmodni”. Apu mindig megkérdezte tőlem ébredés után, hogy hogy aludtam, mit álmodtam. Erre menetrend szerint azt feleltem, hogy „kutyustcicát”. (Tavaly télen volt a kutyus-cica korszak.) Később már én is untam a saját humoromat, és időnként hozzátettem, hogy „Mikulás bácsit”. Anyu néha magyarázgatta, hogy az álom az, ami a fejemben van, mások nem látják, de én úgy érzem, mintha tényleg megtörténne. Aha…

 

Aztán idén nyáron valamelyik délutáni ébresztgetés alkalmával feldúltan keresgéltem magam körül a kiságyban. Hol a korcsolyám?! Az előbb még itt volt! Kérdőre vontam Anyut meg Aput is, hogy hová tették a korcsolyámat. Itt feküdtem, pizsama volt rajtam, meg a korcsolyám… Nagyon jól tudok korcsolyázni!

 

Anyu magyarázgatta, hogy a korcsolyát csak álmodtam, de nem hittem el. Itt volt, itt volt! Megnyugtatott, hogy majd vesznek nekem korcsolyát. De ne vegyenek, hiszen van, és az előbb még itt volt, egyszerűen csak adják vissza! Nagy nehezen megnyugodtam, és kezdtem tudomásul venni, hogy végre meg tudják magyarázni nekem, mi az, hogy álom.

 

Azután egyik reggel azzal álltam elő, hogy itt volt egy róka, és megharapott. Megmutattam a helyet a konyhában, ahol a róka volt, meg a karomon is, hogy hol harapott meg. De az Apu elkergette söprűvel! Anyu simogatott, puszilgatta a megharapott karomat (tényleg nem is látszott rajta semmi), és azt mondta, hogy megint álmodtam, ez az, amiről a múltkor beszélgettünk. Persze nem hittem el, de amikor Apu hazajött, neki már úgy meséltem el, hogy egy rókáról álmodtam.

 

Azóta is szívesen mesélgetem az álmaimat. Már nagyjából meg tudom különböztetni őket a valóságtól, legalábbis az ébredést követő néhány perc elteltével.

– Mit álmodtál?

– Lovacskán utaztam – motyogom a szememet dörzsölgetve.

– És hová utaztál?

– Nem tudom… Csak ültem a lovacskán, ő pedig közben lépkedett a lábával.

 

Egyszer például azt álmodtam, hogy hörcsögök (helyesebben „horcsogok”) voltak a szőnyegen, de én azt mondtam nekik, hogy „hess”, és erre elszaladtak. Ez vicces álom volt. De mostanában volt pár rosszabb éjszakám, például azt álmodtam, hogy a nagykádban fürdettek. Máskor meg azt, hogy vízbe estem, és ott megfulladtam. (Erre megrémültek, és azt mondták, nem nézhetek több Híradót. Na jó, de akkor a rádióban se hallgassanak híreket, mert arra is fülelek. Most, hogy már mindent megértek, a környezetből érkező negatív információk kizárása komoly fejtörést okoz a szüleimnek.) Sétáltunk Apuval az utcán, és azt mondtam neki: „Nem szeretnék vízbe esni”. Később újra felhoztam a témát. Akkor már kérdezgetni kezdett, és elmeséltem neki az álmomat. Azt hiszem, ha elmesélem a dolgokat, egy kicsit jobb.

 

Múlt csütörtökön különösen rosszul aludtam. Óránként felsírtam, pedig sose szoktam, és Anyu hiába fogta a kezem, amint elszenderedtem, mintha valami megint felrázott volna. Anyu aggódva figyelte, nem lázasodom-e be, de nem. Hiába törte a fejét, nem tudta kitalálni, mi lehet a szokatlan nyugtalanság oka. Másnap aztán, amikor dél felé kicsit elpilledve kucorogtam az ölében, megkérdezte, mi volt a baj éjszaka.

 

Kicsit elgondolkodtam, azután azt feleltem: „Nő a kis fogacskám”.

 

Anyu a fejéhez kapott – hát persze! Régen nem volt már fognövesztés, és azok sem okoztak sok problémát, de a hátsó fog persze keményebb dió. Meg is mutattam neki, hogy hol nő. Este adtak Nyójofent, azóta jobban alszom, bár hajnal felé, amikor múlik a hatás, még mindig horcsogok és rókák kergetnek, Mikulásokkal kézenfogva. Légy szíves, drukkoljatok a fogamnak, hogy minél hamarabb kinőjön! Remélem, most már lassan az összes kint lesz, és elfelejthetjük a fogzás-problémát. Bár amennyit olvasok mostanában, szerintem már a bölcsességfogam nő.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jankapanka.blog.hu/api/trackback/id/tr742350078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündérke21 2010.10.14. 22:13:31

Kívánom, hogy a könyvek még nagyon sokáig legyenek nagyon jó barátaid :-)

fűzfavirág 2010.10.24. 23:58:46

És egy-két éven belül a szüleid szembesülnek azzal, hogy önhatalmúlag megtanultál olvasni :) Éljenek a könyvek!


süti beállítások módosítása